رنگ سال ۲۰۱۸ و برندها

نویسنده: مجتبی حسن پور

رنگ در تعاملات بصری امروزه ما بر خلاف گذشته که قابل چاپ و نمایش نبود، نقش بسیار تاثیرگذاری را ایفا می‏کند. دانستن این نکته به همراه مدیریت آن می‏تواند به دیده شدن هرچه بهتر برند ما کمک کند. بررسی رنگ، جزئی از رفتار ناخودآگاه انسان است به طوری که با کمی روشن‏تر شدن رنگ چهره‏ ی کسی جویای حال او می‏شویم و احساسی درونی تشخیص می‏دهد که این رنگ، رنگ همیشگی نیست. با آگاهی از این توانایی در تشخیص رنگ در ناخودآگاه انسان‏ها، دیگر نمی‏توان نسبت به انتخاب رنگ برای برند کم توجهی نشان داد.
هر ساله شرکت پنتون (PANTONE) که یکی از بزرگترین شرکت‏های جهان در استانداردسازی رنگ به شمار می‏رود، به طور غیررسمی رنگی را معرفی می‏کند که در دنیا از آن به عنوان رنگ سال در تمامی موارد از قبیل طراحی دکوراسیون، طراحی لباس، طراحی گرافیک و … استفاده می‏شود.

رنگ سال 2018

در آستانه ‏ی سال ۲۰۱۸ میلادی، این شرکت رنگ بنفش تیره (Ultra Violet ) را به عنوان رنگ سال معرفی کرده است و ویژگی‏های این رنگ را بسیار برانگیزاننده و عمیق معرفی می‏کند. اما از دیگر خصوصیات بنفش می‏توان به تخیل، خلاقیت، اصالت و لوکس بودن این رنگ اشاره کرد. در واقع ترکیب و تلاقی آرامش و ثبات آبی و انرژی شدید قرمز در بنفش با هم درآمیخته و حس خلاقیت را در بیننده بیدار می‏کنند. در نگاهی به برندهای مختلف این رنگ کمتر دیده می‏شود که می‏تواند بخاطر مفهوم پیچیده ‏ی این رنگ و تغییر باورها نسبت به آن در کشورهای مختلف باشد. برندهایی مانند یاهو، یونیلور، فدکس از این رنگ استفاده کرده‏ اند، که در نگاهی موشکافانه ‏تر در شخصیت برند آن‏ها نیز عناصری از خلاقیت و اصالت دیده می‏شود.

رنگ ها در برندسازیدر میان برندهای ایرانی ولی تنها رایتل با این رنگ به ذهن می‏ آید و تمایز آن را بین دو اپراتور دیگر با رنگ های آبی فیروزه ‏ای و نارنجی و دیگری زرد حفظ می‏کند. هرچه برند بیشتر در معرض دید مخاطب قرار گیرد مفهوم رنگ قابل انتقال‏تر خواهد بود. زمانی سپری می‏شود تا مخاطب رنگ برندی را به خاطر آورد و زمانی دیگر نیاز است تا با برنامه ‏های هویتی ثابت، مفهوم آن رنگ را و علت استفاده از آن را نیز به مخاطب منتقل کنیم. مفاهیمی چون عمیق بودن و کشف ناشناخته‏ ها که در کیفیت ظاهری این رنگ نهفته است در این مرحله باید کل ساختار برند توسط مخاطب دریافت شود و درست در این مرحله است که به اهمیت انتخاب رنگ در ابتدای ساخت یک برند پی خواهیم برد.

نقش رنگ ها در برندینگ

رنگ در درون خود مفاهیمی همچون شخصیت‏های مختلف انسانی دارد و با دیدن آن‏ها احساسی به بیننده منتقل می‏شود که حاصل آن می‏تواند کیفیت‏ هایی همچون: لوکس، خلاقانه، مکتشف، جادویی و … را به فرد منتقل کند. علم رنگ‏شناسی برخی از این ویژگی‏ها را برای هر رنگی به طور اجمالی معرفی کرده که البته در هر کشوری مفاهیم مختلفی به خود می‏گیرد. برای بیان یکی از بارزترین مثال‏های تاثیر فرهنگ کشورها بر روی تداعی رنگ می‏توان از رنگ مشکی و سفید نام برد که در ایران برای عزاداری از رنگ مشکی استفاده می‏شود حال آنکه در هند پوشیدن رنگ سفید در اینگونه مراسم ‏ها مرسوم است. در همین راستا رنگی که در فرهنگ شرقی تداعی لوکس بودن را دارد الزاما در تمامی دنیا با این مفهوم همراه نیست.
شاید وقت آن رسیده باشد که برندها با استفاده از رنگ‏هایی که کمتر دیده و شناخته شده‏ اند در ذهن مخاطب ماندگار شوند. اصرار و تاکید بر استفاده از رنگ‏های اولیه و حتی ثانویه، دیگر برای جلب توجه و متمایز شدن برندها راهگشا نیست. برای مثال طی سالیان سال برندهای خودرو اکثرا از رنگ‏های سرمه‏ ای، نقره ‏ای و قرمز استفاده کرده ‏اند. اما این روزها شاهد به کارگیری رنگ‏های خاص در این برندها هستیم. برند هیوندای در اقدامی پیشرو با بکارگیری رنگی شبیه به قهوه‏ ای در تمامی سر درهای شعب خود، می‏خواهد در ذهن مخاطبان خود متفاوت جلوه کند و این ابتدای راه است زیرا این تغییر در هویت بصری حتما باید توسط دیگر عناصر هویت برند همراه باشد. از امروز مخاطب توقع برخوردی متفاوت تر از گذشته، کیفیت محصولی بالاتر و در کل تغییری کلی از این برند دارد. مدیر ارتباطات شرکت هیوندای درباره این تغییر می‏گوید: «ما اطمینان داریم که این مفهوم جدید وضعیت نام تجاری هیوندای را ارتقاء می‏بخشد و باعث افزایش اعتماد مشتری به برند می‏شود».

رنگ برند هیوندای

 

برندسازی هیوندای

به راستی آیا یک تغییر رنگ به تنهایی می‏تواند حامل مفاهیم بلندی چون اعتماد شود و یا فعالیت‏های ارتباطات و بازاریابی برند باید به القا این مفهوم به مخاطب نقشی حیاتی ایفا کنند.

 

 

 

ممکن است به مطالب زیر علاقمند باشید:
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.